vozila na strujuBMV, Folksvagen, Ford i Dajmler planiraju da izgrade oko 400 punionica sledeće generacije u Evropi. One bi umesto punjenja koje traje satima, automobil mogle da napune za nekoliko minuta.

Veme koje je potrebno za punjenje baterija jedan je od najvećih nedostataka električnih automobila u odnosu na konvencionalne, koji se gorivom mogu napuniti za nekoliko sekundi.

Vozači električnih automobila dosada su morali da ostave vozila u fabrici za punjenje satima za putovanje od grada do grada, čime su se duga putovanja pokazala nepraktičnim.

Instaliranje novih, bržih punionica moglo bi podstaći celokupno tržište, a takođe pomoći tradicionalnim proizvođačima automobila da smanje jaz u odnosu na Teslu, kompaniju iz Silicijumske doline koja je svetski lider u proizvodnji električnih automobila i ima razvijenu mrežu sopstvenih punionica.

Najbrže punionice koje su trenutno u upotrebi, njih više od 1.800, su Tesline, a sa snagom od 120 kilovata još uvek im treba pola sata kako bi automobil dobio dovoljno energije da pređe 270 kilometara.

Proizvođači automobila uverili su inženjere i energetske stručnjake, uključujući one iz nemačkih kompanija da započnu rad na razvoju tehnologije, rekao je za Rojters dobro upućeni izvor.

Novi punjači od 350 kilovata bili bi gotovo tri puta jači od Teslinih.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk napisao je na Tviteru kako je punjač od 350 kilovata '”igračka” i tako podstakao spekulacije o tome da Tesla pravi još jače punjače.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin