struja banderaBEOGRAD, Elektromreža Srbije potpisala je Memorandum o razumjevanju o stvaranju međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

transbalkanski koridorPANČEVO - Deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešica u Rumuniji, puštena je u rad u Elektromreži Srbije u Beogradu. Izgrađeni dalekovod od 68 km deo je kapitalnog elektroenergetskog projekta pod nazivom Transbalkanski koridor za prenos struje, a vrednost tog dela je 27 miliona evra.

epsElektroprivreda Srbije (EPS) je, nakon analize sa ekspertskim timom Svjetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtjev Agenciji za energetiku Srbije za poskupljenje električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

te stanari2DOBOJ - Već nekoliko mjeseci u tajnosti traju razgovori HEP-a i srpske kompanije EFT oko mogućeg preuzimanja ugljenske elektrane Stanari u blizini Doboja. Kako saznaje Jutarnji list, već nekoliko mjeseci Hrvatska Elektroprivreda (HEP) vodi ozbiljne razgovore o mogućem preuzimanju termoelektrane Stanari kod Doboja. Radi se o 500-tinjak miliona dolara vrijednoj elektrani snage 300 megavata s pripadajućim rudnikom, koja je prošle godine počela s radom, a u vlasništvu je kompanije EFT - srpskog veletrgovca električnom energijom Vuka Hamovića.

petar djokicBANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da "Elektroprivreda Republike Srpske" neće biti privatizovana.

sijalicaOSLO - Čak 96,3 odsto ukupne električne energije Norveška je u februaru ove godine proizvela radom hidroelektrana, saopštio je Ured za statistiku Norveške(SSB). Prema zvaničnim podacima ta skandinavska zemlja je u februaru ove godine proizvela 13,1 gigavat sati (GWh) električne energije, što je za 6,6 odsto manje u odnosu na februar prošle godine.

struja5Štednja električne energije je društveno koristan posao. Nema električnog potrošača u privredi, u javnoj upotrebi ili domaćinstvu gdje se ne može prištedjeti. Nas to ne bi moralo da tangira, ali tangira naš džep. Na primjer, naši tramvaji su grdosije, prava energetska katastrofa u pokretu koju mi plaćamo. Trola – isto.

elektrokrajina 1BANJA LUKA – Banjalučka "Elektrokrajina" uložiće u narednom periodu 15 miliona evra u sanaciju distributivne mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje. Ova investicija biće realizovana kroz kredit koji je ovo preduzeće dobilo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je juče ozvaničen u sjedištu "Elektrokrajine" u Banjaluci.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin