transbalkanski koridorPANČEVO - Deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešica u Rumuniji, puštena je u rad u Elektromreži Srbije u Beogradu. Izgrađeni dalekovod od 68 km deo je kapitalnog elektroenergetskog projekta pod nazivom Transbalkanski koridor za prenos struje, a vrednost tog dela je 27 miliona evra.

epsElektroprivreda Srbije (EPS) je, nakon analize sa ekspertskim timom Svjetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtjev Agenciji za energetiku Srbije za poskupljenje električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

te stanari2DOBOJ - Već nekoliko mjeseci u tajnosti traju razgovori HEP-a i srpske kompanije EFT oko mogućeg preuzimanja ugljenske elektrane Stanari u blizini Doboja. Kako saznaje Jutarnji list, već nekoliko mjeseci Hrvatska Elektroprivreda (HEP) vodi ozbiljne razgovore o mogućem preuzimanju termoelektrane Stanari kod Doboja. Radi se o 500-tinjak miliona dolara vrijednoj elektrani snage 300 megavata s pripadajućim rudnikom, koja je prošle godine počela s radom, a u vlasništvu je kompanije EFT - srpskog veletrgovca električnom energijom Vuka Hamovića.

petar djokicBANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da "Elektroprivreda Republike Srpske" neće biti privatizovana.

sijalicaOSLO - Čak 96,3 odsto ukupne električne energije Norveška je u februaru ove godine proizvela radom hidroelektrana, saopštio je Ured za statistiku Norveške(SSB). Prema zvaničnim podacima ta skandinavska zemlja je u februaru ove godine proizvela 13,1 gigavat sati (GWh) električne energije, što je za 6,6 odsto manje u odnosu na februar prošle godine.

struja5Štednja električne energije je društveno koristan posao. Nema električnog potrošača u privredi, u javnoj upotrebi ili domaćinstvu gdje se ne može prištedjeti. Nas to ne bi moralo da tangira, ali tangira naš džep. Na primjer, naši tramvaji su grdosije, prava energetska katastrofa u pokretu koju mi plaćamo. Trola – isto.

elektrokrajina 1BANJA LUKA – Banjalučka "Elektrokrajina" uložiće u narednom periodu 15 miliona evra u sanaciju distributivne mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje. Ova investicija biće realizovana kroz kredit koji je ovo preduzeće dobilo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je juče ozvaničen u sjedištu "Elektrokrajine" u Banjaluci.

elektricna energijaBANJA LUKA - Potrošače električne energije u Republici Srpskoj neprijatno su iznenadili januarski računi za struju. Poskupjela je naknada za obnovljive izvore električne energije. Sa decembarskih 0,0025 maraka uvećan je januarski račun na 0,0044 maraka po kilovatu, odnosno za domaćinstava u prosjeku s jedne marke na 1,7 do dvije marke.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin