epsElektroprivreda Srbije (EPS) je, nakon analize sa ekspertskim timom Svjetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtjev Agenciji za energetiku Srbije za poskupljenje električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ukoliko Agencija usvoji zahtjev EPS-a nove cijene električne energije važiće od 1. oktobra 2017. godine.

"To predstavlja usklađivanje cijene samo za dio inflatornog kretanja, što je posljedica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila Elektroprivreda Srbije, za šta je dobijena pozitivna ocijena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, riječ je o do sada najnižem povećanju cijene električne energije u Srbiji i ono će se na prosječnog potrošača odraziti uvećanjem mjesečnog računa u iznosu od 68 dinara. 

"I pored toga, Srbija ostaje država sa ubjedljivo najnižom cijenom električne energije u Evropi, daleko ispod cijena u regionu: struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cijena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj", navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Istaknuto je da će Vlada Srbije nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbijeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovatsati električne energije mjesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin