bosil metal rudnikBEOGRAD - Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi i zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko meseci.

rtb borBEOGRAD - Vlada Srbije raspisala je javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.U tenderu koji je objavljen u listu Politika od četvrtka navodi se da zainteresovani ponude mogu slati do 28. aprila 2017. godine u 16 časova i da prednost imaju ljudi sa iskustvom.

rudnik saseRudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice ove godine je ostvario rekordnu eksploataciju od 323.730 tona rovne rude ili za 7,2% veću od planirane. Predsjednik Upravnog odbora ovog kolektiva Jelena Petrić izjavila je Srni da očekuje i dobar finansijski rezultat na kraju ove godine.

aleksandar anticU Vranju je danas puštena u rad nova trafostanica Vranje 4 u koju je uloženo 20, 5 miliona evra i koja će obezbediti dugoročno i sigurno snabdevanje potrošaca jugoistočne Srbije električnom energijom. Trafostanicu u selu Donje Trebešinje kod Vranja su pustili u rad ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u uprisustvu šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, direktora Elektromreže Srbije Nikole Petrovića i rukovodstva opštine Vranje.

niklNaučni skup o mineralnim resursima nikla u Srbiji i njegovom uticaju na životnu sredinu održan je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.Predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, upozorio je na štetnost nikla za okolinu i važnost temeljnog ispitivanja u slučaju eksploatacije ili istraživanja.

bakar2Geolozi Rudarsko topionicarskog basena Bor otkrili su novo nalazište sa još cetiri i po miliona tona rude bakra u borskoj jami. Zapocela su terenska istraživanja u novom istražnom polju Minićevo – Novo Korito, a prve analize ovog rudnog tela nazvanog “T3″ ukazuju na 3,5 miliona tona rude sa 0,71 odsto bakra i 0,3 grama zlata po toni i oko milion tona sa 1,15 odsto bakra i 0,4 grama zlata.

rudnikRuski konzorcijum radiće na tri milijarde dolara vrednom projektu vađenja platine u Zimbabveu. To je najveća pojedinačna investicija u toj zemlji od proglašenja nezavisnosti 1980. U projekat vađenja platine uključeni su ruska banka Vnešekonombank i industrijska grupacija Vi holding, a planirana investicija jednaka je 20 odsto bruto domaćeg proizvoda Zimbabvea, koji se bori sa usporavanjem privrednog rasta i stopom nezaposlenosti od blizu 80 odsto.

rudnikBOR - Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije na gradilištu nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko topionicarskom basenu "Bor", intenziviraju se radovi. Trideset miliona evra namenjenih za završetak ovog projekta daju rezultate, a u RTB-u garantuju da će ceo projekat biti završen do kraja godine, kako je i planirano, kaže generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin