rusija naftaSamo za poslednjih 15 dana SAD su uvele sankcije dvema državama sa najvećim zalihama energenata na svetu.Ako se tome doda i Rusija kojoj se već na mesečnom nivou uvode nove i nove ograničavajuće mere, dolazimo do rezultata da se trećina svetskih zaliha nafte i gasa nalazi pod američkim sankcijama. Čemu sve to vodi?

rosnjeftRuski sud presudio je da ruski konglomerat AFK Sistema treba da plati ogromnu odštetu naftnom gigantu Rosneft u sporu vezanom za prošlogodišnju kupovinu proizvodjača energenata Bašneft.

nafta naftasPotražnja za naftom bi mogla biti na maksimumu do kraja 2020. ili početkom njenih tridesetih godina u najboljem slučaju, i to ukoliko se tehnologija i politika brzo razviju, izjavio je izvršni direktor kompanije Šel Ben van Berden.

Prema njegovim rečima, za smanjenje obima potrošnje nafte, u narednih deset godina, biće potrebno da se politika i tehnologija vrlo brzo razvijaju kako bi se ubrzao prelazak na čistiju energiju, rekao je on.

nafta berzaCijene barela nafte oslabile su u srijedu na londonskom tržištu zbog napetosti unutar članica OPEC-a i Katara te kontinuiranog povećanja američke proizvodnje.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 33 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,79 dolara. Cijene su na tom tržištu osam posto niže nakon 25. svibnja, kada je dogovoreno produljenje rezova proizvodnje koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

nafta cijeneNJUJORK - Cene nafte su danas porasle sa najnižeg nivoa u mesec dana zbog procena da su zalihe "crnog zlata" u SAD-u i dalje u padu, iako se predviđa da je značajnije povećana količina proizvoda destilata na lageru.Cene naftnih fjučersa ojačale su danas za 0,9 procenata u NJujorku, nakon jučerašnjeg pada od 1,0 posto, izveštava agencija "Blumberg".

nis basfBEOGRAD - Naftna industriuja Srbije i nemačka hemijska kompanija BASF potpisali su sporazum koji treba da doprinese unapređenju kvaliteta proizvodnog programa i razvoju tehnologije proizvodnje naftnih derivata u NIS-u, što će doprineti daljem poboljšanju kvaliteta ulja, maziva i celokupne palete naftnih derivata.

kiril tjurdenjevBEOGRAD - Kiril Tjurdenjev, dosadašnji prvi zamenik generalnog direktora NIS-a za preradu i promet imenovan je na mesto generalnog direktora kompanije. Kiril Kravčenko će nastaviti da obavlja funkciju zamenika generalnog direktora Gaspromnjefta za upravljanje inostranim aktivama i imaće proširena ovlašćenja u IO ove kompanije, a ostaće i na funkciji člana Odbora direktora NIS-a, gde će nastaviće da učestvuje u rešavanju strateških pitanja razvoja.

nafta cijeneNJUJORK/LONDON - Cene nafte su porasle na najviši nivo u skoro mesec dana, pri čemu su investitori ponovo usmerili pažnju na zalihe u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg". Cena naftnih fjučersa je porasla za čak 0,9 odsto u NJujorku, posle rasta koji je registrovan u šest od sedam proteklih dana.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin