elektrokrajina 1BANJA LUKA – Banjalučka "Elektrokrajina" uložiće u narednom periodu 15 miliona evra u sanaciju distributivne mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje. Ova investicija biće realizovana kroz kredit koji je ovo preduzeće dobilo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je juče ozvaničen u sjedištu "Elektrokrajine" u Banjaluci.

Ugovor su potpisali Seka Kuzmanović, direktor "Elektrokrajine", i Jan Braun, direktor EBRD-a za BiH.

Procjena je da će oko 30.000 kupaca imati bolje snabdijevanje električnom energijom, a da će distributer smanjiti gubitke i unaprijediti poslovanje.

Kuzmanovićeva je ocijenila kako je kreditni aranžman veoma povoljan, jer je kamata dobra, a tu je i grejs period od tri godine.

"Pola sredstava dobijamo po kamati od 4,2 odsto, a pola po kamati od 0,5 odsto. Ne ugrožavamo poslovanje preduzeća jer implementacijom ovih kreditnih sredstava mi ćemo sigurno postići još bolji poslovni rezultat. Vrlo je značajno napomenuti da ćemo na ovaj način brže vršiti sanaciju mreže, a paralelno s tim ulagaćemo i vlastita sredstva u sanaciju kako bismo kupcima omogućili kvalitetno i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom", kazala je ona.

Jan Braun, direktor EBRDa za BiH, kazao je kako je u pitanju prvi kredit za elektroenergetski sektor Republike Srpske i poručio kako je potpuno uvjeren u komercijalnu sigurnost "Elektrokrajine", ali i cijelog energetskog sektora RS.

"Sredstva će pomoći efikasnije i stabilnije snabdijevanje električnom energijom, a obezbijedićemo i zaštitu životne sredine. Projekat je podržala i Austrija u iznosu od 300.000 evra bespovratnih sredstava", kazao je Braun.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS, kazao je kako je Vlada Republika Srpske razvoj energetskog sektora stavila u vrh svojih prioriteta.

"Sada imamo zadatak da to i dokažemo time što ćemo razvijati poslovanje i nove investicije, ali i stvarati novi proizvod", poručio je Đokić.

Željko Kovačević, generalni direktor "Elektroprivrede RS", ocijenio je kako će ovom investicijom "Elektrokrajina" biti moderna kompanija i respektabilan distributer.

"Ona ni po čemu ne zaostaje od ostalih evropskih distributivnih preduzeća. Ovim sredstvima ćemo je približiti evropskim standardima i siguran sam da će ova sredstva biti uložena za smanjenje distributivnih gubitaka i da će zadovoljiti sve potrebe kupaca.

Potpisivanju je prisustvovao i Tao Venlung, predstavnik Tajvana, a koji finansira Fond za zelenu energiju, kojim upravlja EBRD, i koji je poručio kako je ova zemlja spremna da podrži svaku dobru ideju i projekat, a da je BiH zemlja puna energije.

(Nezavisne novine)

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin