toplanaBANJALUKA - Grad Banjaluka izdvojiće pet miliona KM za Toplanu, odlučeno na večerašnjoj vanrednoj sjednici. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je na svom Twitter profilu objavio da je jednoglasno odlučeno da Grad da garanciju od pet miliona KM, kako ne bismo ostali bez grijanja.

toplotne pumpeBEOGRAD - Toplotne pumpe spadaju u najsavremenije uređaje pomoću kojih može da se greje i hladi objekat, rečeno je na stručnom skupu u PKS. Njihovom primenom bi se, kako je navedeno, smanjila potrošnja električne energije i doprinelo zaštiti životne sredine.

gradiska toplana biomasaGRADIŠKA - Opština Gradiška i kompanije „IEE“ (Intelligent energy engineering) i „Elnos grupa“ zajednički su realizovale projekat toplane na biomasu u toj opštini, čime je Gradiška postala prva opština u BiH koja ima toplanu na biomasu i prva lokalna zajednica u BiH koja je primenila direktivu EU o obaveznoj zameni mazuta biomasom u sistemu daljinskog grejanja.

radijator grijanjeZRENJANIN - Ministarstvo energetike će podržati inicijativu da se u Zrenjaninu otvori kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je, posle sastanka sa poslovodstvom zrenjaninskog JKP "Gradska toplana" i obilaska pogona, rekla novinarima da TE-TO "Zrenjanin" trenutno pripada EPS-u i da toplana sada ne radi.

grijanje_radijatori5BEOGRAD - Izmena Uredbe o energetski zaštićenom potrošaču omogućila je da se po povlašćenoj ceni, pored struje i prirodnog gasa, kupuje i toplotna energija, izjavio je u subotu pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović. Ta uredba je stupila na snagu u aprilu i izmenjana je u oktobru, podsetio je Trifunović, naglasivši da je to jedna od mera socijalne politike države za one koji ne mogu da plate realnu cenu energenata.

te_kostolacBEOGRAD - Svi urađeni remonti na svim blokovima u TE svrstavaju se u skraćene remonte, zato što su kapitalni remontni zahvati za blok A1 planirani za narednu godinu, a bloka A2 za 2015. godinu. – Prošlogodišnja revitalizacija bloka B2 donela je značajna tehnološka poboljšanja.

toplanaBANJALUKA - Banjalučka „Toplana“ biće spremna za početak grijne sezone, a cijena grijanja za sada ostaje ista, rečeno je u ovom preduzeću. Grijanje sa „Toplane“ ove godine odjavilo je oko 900 korisnika, dok je prošle godine to učinilo njih 600, rekla je portparol „Toplane“ Žaklina Mijatović. Ona je precizirala da je grijanje moguće odjaviti između dvije grijne sezone, od početka maja, pa do sredine septembra, kada počinje punjenje sistema vodom.

toplane_srbijaBEOGRAD - Ministar еnеrgеtikе, razvoja i zaštitе životnе srеdinе, prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala jе danas sa prеdstavnicima Udružеnja toplana Srbijе, „Srbijagasa“ i „Elеktroprivrеdе Srbijе“ o završnim priprеmama prеd počеtak grеjnе sеzonе, koja počinjе 15. oktobra. Na sastanku jе konstatovano da su rеsorno Ministarstvo i Vlada Srbijе, omogućivši rеprogram dugova toplana za mazut i gas prеma Rеpubličkoj dirеkciji za robnе rеzеrvе i JP „Srbijagas“, učinili svе da toplanе sprеmno dočеkaju grеjnu sеzonu.

pelet_1BEOGRAD - Cena peleta raste, ali je i pored toga tražnja sve veća. Potrošači koji greju veće površine i koji su do sada koristili ugalj ili ogrevno drvo sve češće se opredeljuju za pelet. Za godinu dana u Srbiji otvoreno pet novih fabrika za proizvodnju ogrevnog peleta. Do ove sezone, grejanje na pelet bilo je najjeftinije. Iako je tona peleta 15 do 20 odsto skuplja nego prošle godine, potražnja je sve veća.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin