gasprom cijevZapad i Rusija se nadmeću za kontrolu nad transportom prirodnog gasa na području Balkana, u sklopu nastojanja da realizuju svoje geopolitičke agende u tom regionu, ocjenjuje francuska agencija "France press".

juzni gasovodNapušteni projekat gasovoda "Јužni tok", kojim je trebalo da se gas transportuje iz Rusije prema zemljama EU - kroz turske teritorijalne vode do Varne u Bugarskoj, te preko Srbije i Mađarske do Austrije, mogao bi ponovo da zaživi, piše "Politika".

lng shipKoordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je jučer 102 miliona eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku u Hrvatskoj.Drugi odobreni projekt odnosi se na unaprjeđenja sistema prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u saradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sistema električne energije - HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 miliona eura, odnosno 51 posto sufinansiranja.

gasovodMOSKVA- Ruska kompanija Gasprom saopštila je da je firma Saut strim transport potpisala ugovor o izgradnji drugog podvodnog kraka gasovoda Turski tok sa Olsis grupom. Dokument je potpisan na osnovu ugovora iz 2016. godine, kojim je predviđena realizacija prvog kraka gasovoda i mogućnost izgradnje drugog.

gasovodSvjetska banka (WB) i Turska kompanija za transport goriva (BOTAS) potpisale su sporazum o kreditu koji je odobren u iznosu od 400 miliona dolara za potrebe izgradnje Transanadolijskog gasovoda (TANAP), javlja Anadolu Agency (AA).

gas euMOSKVA - Gasprom je postavio istorijski rekord u dnevnom izvozu gasa u Evropu - isporučivši 636,4 miliona metara kubinih.

gasovodSARAJEVO - Energoinvest Sarajevo i BH Gas produžili su ugovor s kompanijom Gasprom eksport iz Rusije o isporuci prirodnog gasa Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

gas slikaMOSKVA - Rusija je pokrila gotovo trećinu potreba za gasom u Evropi 2016. godine, što je do sada najviši nivo, uprkos tenzijama s Evropskom unijom, saopštio je Gasprom.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin