vjetroturbinaTunissko Ministarstvo energetike, rudarstva i obnovljivih izvora pokrenulo je dva poziva za pretkvalifikaciju za aukciju za projekte iskorištavanja obnovljivih izvora ukupne snage 1000 MW. Dva poziva uslijedila su samo nekoliko dana nakon što su državnoj elektroenergetskoj i plinskoj tvrtki STEG odobreni projekti gradnje šest postrojenja na obnovljive izvore ukupne snage 10 MW i četiri postrojenja ukupne snage 1 MW.

vjetrenjaceHOLANDIJA - Nizozemski dužnosnici otvorili su u ponedjeljak vjetroelektranu sa 150 turbina u Sjevernom moru u sklopu nastojanja da povećaju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. U idućih 15 godina vjetrofarma Gemini, smještena oko 85 kilometara od sjeverne obale Nizozemske, zadovoljavat će energetske potrebe oko 1,5 milijuna ljudi.

aleksandar anticMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da će do kraja godine u Srbiji početi da radi prvi vetropark. Reč je o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara, rekao je Antić u Kikindi gde je otvorio početak radova na drugoj fazi solarne elektrane u mestu Sajan kod Kikinde.

vetrenjacaKULA - MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanskog javnog preduzeća Fintel Energia Spa i MK grupe, saopštila je danas da je započela izgradnju vetroparka u blizini Kule, instalisane snage 9,9 megavata, a završetak radova se očekuje do kraja oktobra ove godine.

vetrenjacaSTOKHOLM - Švedska energetska grupacija Vatenfal i komunalno preduzeće grada Minhena najavili su danas gradnju velikog vetroparka uz severnu obalu Nemačke. Ovaj vetropark, pod nazivom Sendbank (Sandbank) , blizu teritorijalnih voda Danske, trebalo bi da ima 72 turbine i da košta 11 milijardi kruna (1,2 milijarde evra), prenela je agencija Frans pres.

vjetrenjaceU protekloj godini instalirani su kapaciteti za proizvodnju struje iz vetra od 11,159 megavati (MW) što je za 12 odsto manje u poređenju sa 2012. godinom, navodi portal EurActiv. Takođe, prema poslednjim podacima Evropskog udruženje za energiju vetra (EWEA) vrednost novih kapaciteta procenjuje se između 13 i 18 milijardi evra.

vjetroturbinaBEOGRAD - U obnovljivu energiju polažu se nade i ulaže veliki novac svuda u svetu, a Srbija je na korak do toga da dobije novog Teslu, pišu Novosti. Inženjer Ratomir Šinik patentirao je višekrilnu vertikalnu turbinu koja je neuporedivo bolja, jača i efikasnija od postojećih. "Prednost moje turbine je u konstrukciji i razlikuje se od svih postojećih, jer je patent potpuno drugačiji",objašnjava Šinik.

vetroturbina_vestasKOPENHAGEN - Danska kompanija "Vestas" pustila je u rad najsnažnije vetroenergetsko postrojenje na svetu, prenela je agencija AFP. Džinovska konstrukcija visoka 113 metara postavljena je na kopnu u centru za testiranje u Esterildu, na severozapadu zemlje. Snaga turbine V164 je osam megavata. Ona će proizvoditi količinu energije dovoljnu za zadovoljenje potreba 7.500 domaćinstava.

vjetrenjacePredsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković je u društvu direktora ove firme Slobodana Trifunovića najavio postavljanje kamena temeljca za dugo čekanu investiciju. U martu ove godine počeće radovi na izgradnji vetroparka na Vrškoj čuki kod Zaječara, u koji švajcarska kompanija „VP Enerdži sistems“ ulaže 70 miliona evra!

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin