solarna1BEČ - Beč ima veliki solarni potencijal, održiva energija za grad budućnosti. Beč već godinama pojačano računa na potencijal sunca. U fokusu stoje krovovi grada i pitanje kako se uspješno na njih mogu postaviti uređaji za dobivanje toplote ili struje.

solar energySTOKHOLM - Kako bi do 2040. godine uspeli u potpunosti preći na obnovljive izvore energije Šveđani će dogodine ukunuti porez na solarnu energiju.Da bi ostvarili cilj - potpuni prelazak na potrošnju obnovljivih izvora energije do 2040. godine Švedska će iduće godine prestati sa oporezivanjem proizvodnje solarne energije, saopštila je švedska vlada.

solarna elektranaMaroko gradi moćne solarne elektrane. Maroko planira da do 2020. godine instalira 2000 MW solarnog kapaciteta za proizvodnju električne energije.

anticMinistar energetike Aleksandar Antić pustio je u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane Đerdap danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije.

Solarni paneliBERN - Proizvodnja energije na bazi sunčevog zračenja u Švajcarskoj je od 2010. u velikoj ekspanziji, premašivši očekivanja kako Vlade, tako i ekoloških asocijacija.Proizvodnja električne struje eksploatacijom sunčeve energije u snažnom je porastu od 2010. kada je iznosila 93 gigavat-časova, da bi u 2014. dostigla 782 gigavat-časova, pokazuju podaci švajcarske ekološke organizacije Alijans-anvironman.

solarni paneli puteviSolarroadways planira da prikupi sredstva za ponovnu izgradnju putne mreže u SAD, ovog puta od solarnih panela.Od aprila traje crowdsourcing kampanja za prikupljanje novca čija bi namena bila za verovatno novu energetsku revoluciju.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin