nuklearna plutajucaRusija je predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svetu, na svečanom sidrenju u Murmansku, projekat koji bi trebalo da omogući snabdevanje zabačenih područja, ali brine ekološke organizacije.


Izgrađen u Sankt Peterburgu, Akademik Lomonosov usidrio se u luci Murmansk, a predstavljen je novinarima u subotu. Tamo bi trebalo da bude napunjen nuklearnim gorivom, pre nego što dođe do konačne destinacije, zabačene regije u istočnom Sibiru.
Izgrađen u državnom ruskom konglomeratu Rosatom, taj plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW svaki (nasuprot više od 1000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci.
U leto 2019. krenuće iz Murmanska u Arktičko more, kako bi snabdevao strujom i grejanjem ruske baze, a vršiće i desalinaciju morske vode. Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru, 350 kilometara severno od arktičkog kruga.
Moći će da snabdeva lokalno stanovništvo, ali posebno naftne platforme u toj zoni gde Rusija želi da razvije proizvodnju ugljikovodonika.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin