nuklearna plutajucaRusija je predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svetu, na svečanom sidrenju u Murmansku, projekat koji bi trebalo da omogući snabdevanje zabačenih područja, ali brine ekološke organizacije.

putin 1BRISEL - Evropska unija dozvolila je Mađarskoj da dodeli državnu pomoć za izgradnju dva reaktora u nuklearnoj centrali Pakš, čiju će gradnju uglavnom finansirati Rusija.

nuclear powerTOKIO - Akcije Tošibe zabeležile su rekordan pad pošto se njihova ranije najavljivana "nuklearna renesansa" u SAD pretvorila u noćnu moru. Vrednost Tošibinih akcija survala se 20 odsto, najviše od 1974. godine prema dostupnim podacima, na 312 jena na zatvaranju trgovanja u Tokiju, posle 12-procentnog pada u utorak.

nuklearka madjarskaSOFIJA - Planiranoj izgradnji novog bloka nuklearne elektrane Kozloduj u Bugarskoj protive se Rumuni, koji žive na supotnoj obali Dunava. Stanovnici rumunskog grada Dabuleni najavili su proteste, navodeći da već dugo imaju zdravstvene probleme zbog posledica zračenja te elektrane, prenosi agencija "Novinite" pisanje rumunskog dnevnog lista lista "Adevarul".

krskoOdluka o gradnji novog bloka nuklearne elektrane Krško opravdana je i Sloveniji, koja je već nekoliko godina unazad, neto uvoznik struje, potrebna je koliko danas. Pouzdanost elektro-energetskog sistema Slovenije je pred izazovom s obzirom na to da ne raspolažemo drugim prirodnim izvora osim ovih koje već koristimo, pri čemu nuklearna energija zauzima značajno mesto, kaže za Biznis Martin Novšak, direktor GEN Energije, kompanije koja je vlasnik slovenačkog dela Nuklearne elektrane Krško.

nuklearna elektrana1PARIZ – Najveći industrijski potrošači struje u Francuskoj zatražili su od vlade u Parizu da zamrzne veleprodajnu cenu električne energije koju državni kolos Electricite de France SA (EDF) proizvodi iz svojih nuklearnih elektrana, kako bi mogli da se nadmeću na tržištu sa svojim nemačkim rivalima.

nuclearRusija je sa Iranom postigla preliminarni sporazum da izgradi još najmanje dva nuklearna bloka u toj zemlji, prenela je danas agencija Irna. Prema rečima predstavnika Organizacije za nuklearnu energiju Irana, Behruza Kamalvandija, dva nova nuklearna reaktora, snage 1.000 megavata, biće izgrađena u gradu Bušer, gde već postoji istoimena nuklearna elektrana, prva na Bliskom istoku, koju su takođe gradili Rusi.

nuklearka_madjarskaBUDIMPEŠTA - Mađarski parlament odobrio je kontroverni sporazum o saradnji Mađarske i Rusije u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Mađarski premijer Viktor Orban je prošlog meseca potpisao sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kojim je predviđeno da ruska energetska korporacija Rosatom izgradi dva nova reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Pakš - udaljenoj 100 kilometara južno od Budimpešte, prenosi Frans pres.

krsko2LJUBLJANA - Slovenačka uprava za nuklearnu bezbednost ne bi trebalo da dopusti ponovno uključenje nuklearke Krško bez jasnih odgovora zašto je došlo do lomljenja jedne od gorivih šipki s radioaktivnim gorivom u reaktoru nuklearke, ocena je slovenačkog ogranka Grinpisa. Takvu ocenu je, u otvorenom pismu direktoru uprave za nuklearnu bezbednost Andreju Stritaru, naveo predstavnik te organizacije za energetsku politiku Dejan Savić.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin