termoelektrana pljevljeUGLJEVIK - Na panel diskusiji „Ugalj i termoelektrane - strateška investicija ili bacanje novca?” održanoj u srijedu u Ugljeviku, predstavljena je ekonomska analiza autora Damira Miljevića koje se bavi ekonomskim aspektima eksploatacije uglja u Republici Srpskoj, tačnije poslovanjem termoelektrana u Ugljeviku, Gacku i Stanarima, te planovima za razvijanje termoelektrana Ugljevik 3 i Gacko 2.

biomasa 3KALUĐERICA -  Srbija bi do 2030. godine, gde god može, trebalo bi da zameni uobičajena goriva, ugalj, naftu i mazut, obnovljivim energentima odnosno peletom ili briketima. Za njihovu proizvodnju postoji veliki a neiskorišćen potencijal, izjavila je sekretar Odbora za životnu sredinu u Stalnoj konferenciji gradova i opština Ljubinka Kaluđerović.

biogorivo biljnaBuka oko biogoriva se nekako stišala. Ipak, političari još uvek istrajavaju na tom projektu koji u stvarnosti nije zaživeo. Pritom uopšte nije jasno ni to koliko je upotreba biogoriva zaista „bio“.

toplana sabacŠABAC - Održan je prvi sastanak s predstavnicima konsultantskog konzorcijuma koji treba da izradi studiju izvodljivosti za izgradnju toplane u Šapcu. Elektrana bi kao energent koristila biomasu.Gradska uprava je saopštila da su na sastanku dogovorene konkretne aktivnosti u prikupljanju podataka neophodnih za izradu studije koja je, kako je istaknuto, korak ka primeni projekta unapređenja daljinskog sistema grejanja u Šapcu.

srb_kolubaraBEOGRAD - Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i Privredno društvo Rudarski basen Kolubara juče su u Beogradu potpisali ugovore sa nemačkom firmom Tisen Krup i poljskim konzorcijumom Kopeks o nabavci rudarske opreme za budući Kolubarin kop Polje C. Nemačka kompanija je zadužena za nabavku novog rotornog bagera, vrednog 31 milion evra, a Kopeks za izradu tračnih transportera, vrednosti 29 miliona evra.

rite_ugljevikBIJELJINA - Plan proizvodnje za 2012. godinu u Rudniku u Ugljeviku, kao sastavnoj jedinici RiTE “Ugljevik”, iznosi 9.230.000 metara kubnih čvrste mase otkrivke i 1.942.000 tona uglja, a u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je sa 8.328.000 metara kubne čvrste mase otkrivke (19 odsto iznad plana), ističe rukovodilac Rudnika Relja Dragić. 

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin