zapaljivi ledKineska vlada objavila je da je došlo do napretka u energetskom sektoru: u ovoj zemlji prvi put u svijetu dobijen je takozvani zapaljivi led koji može da zamijeni naftu i gas. U saopštenju na sajtu kineske vlade, koje je citirala agencija "Prajm", ministar za zemlju i prirodne resurse Đang Daming je izjavio da "ovaj veliki napredak može da dovede do globalne energetske revolucije".

volvoIzvršni direktor tvrtke Volvo Cars, Hakan Samuelsson, naglasio je da se iz današnje perspektive neće proizvoditi dizel motori nove generacije. Zbog prijevara na testovima emisija tvrtke Volkswagen, kako bi se sakrili emisije NOx u automobilima, nadzor emisija je postao stroži.

njemacka zastavaESEN - Najveći nemački proizvođač energije iz obnovljivih izvora, EON, prikupio je kroz emisiju akcija oko 1,35 milijardi evra (1,45 milijardi dolara). To će mu pomoći da smanji dug i plati skladištenje nuklearnog otpada, javlja agencija "Blumberg" .

fosilna gorivaPotrošnja energije u Evropskoj unij smanjena je u razdoblju od 1990. do 2015. godine, ali je porasla zavisnost od uvoza fosilnih goriva koja, iako su sve članice smanjile njihov udeo u potrošnji, čine i dalje glavni izvor energije, navedeno je u najnovijem izveštaju Evrostata, piše SEEbiz.eu.

podmorski kabalPolaganje podmorskog eneretskog kabla između Italije i Crne Gore u Crnogorskom primorju sa rta Jaz ka Italiji završeno je krajem 2016. godine.

bijela kucaVAŠINGTON - Novi američki predsjednik Donald Trump na web stranici Bijele kuće je najavio "Prvi američki energetski plan“, koji bi se mogao kositi s politikama njegovog prethodnika Baracka Obame, koji je isforsirao regulativu o čistim vodama i klimatsku i energetsku politiku koja se bori protiv globalnog zatopljavanja.

oiePEKING - Kina će uložiti 2.500 milijardi juana (361 milijardu dolara) u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.To je objavila Državna uprava za energetiku (NEA), budući da najveće svetsko tržište energije nastoji da napravi zaokret od uglja kao energenta.

vozila na strujuBMV, Folksvagen, Ford i Dajmler planiraju da izgrade oko 400 punionica sledeće generacije u Evropi. One bi umesto punjenja koje traje satima, automobil mogle da napune za nekoliko minuta.

vozovi vjetarAMSTERDAM - Holandija planira da se svi njeni vozovi kreću pomoću vetra, odnosno na struju od vetra.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin