solarworldgt 9Audi i kompanija Alta Devices zajedničkim su snagama razvili tehnologiju za integriranje tankih i učinkovitih solarnih ćelija u panoramske staklene krovove automobila, objavila je kompanija iz Ingolstadta.

ekologija zemljaU okeanima i morima širom sveta svake godine završi 8,6 milijardi tona plastičnog otpada, koji osim što preti izumiranju pojedinih životinjskih vrsta, kod ljudi uzrokuje mnoge bolesti.

auspuh otrovLONDON - U Londonu će se od 2019. godine naplaćivati upotrebu starih vozila, kako bi se smanjilo zagadjenje vazduha. Vozači automobila koji najviše zagadjuju moraće da plate 12 i po funti (oko 14 i po evra) za vožnju u gradu, što je pokušaj da se poboljša kvalitet vazduha, piše AP a prenosi Beta.

ekologijaU Evropi su u toku modernizacija privrede Evropske unije i prelazak na niskougljeničnu ekonomiju, zaključak je u drugom izveštaju o stanju energetske unije. Kada je reč o emisijama gasova staklene bašte, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije Evropa je na dobru putu da ostvari svoje ciljeve za 2020. godinu.

jablanicko jezeroSARAJEVO - Stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, odnosno ekipa Centra za ihtiologiju i ribarstvo, ustanovila je da nema dokaza da je na Jablaničkom jezeru, koje je prethodnih dana skoro presušilo, došlo do ekološke katastrofe, javlja Anadolu Agency (AA).

autobusTOKIO - U Japanu je ovih dana u saobraćaj pušten autobus u kojem je moguće puniti pametne telefone i tablete. Autobus je trenutno u testnoj fazi, a opremljen je s 5 USB punjača koji su smješteni ispod signalizacijskih tipki koje putnici pritisnu kada žele izaći na određenoj stanici.

precistac otpadnih vodaBEČ - Bečki pročistač otpadnih voda postaje energetski nezavisan. Grad Beč je, koristeći servis OTS HINA-e, izvijestio da će gradski pročistač otpadnih voda uskoro podmirivati sve svoje potrebe za energijom iz vlasitih izvora i da svjetski stručnjaci već pokazuju zanimanje za takvo rješenje.

biciklDanas se obeležava međunarodni „Dan zimske vožnje biciklom na posao“ (Winter Bike To Work Day) koji povezuje gradove širom sveta čiji su se stanovnici obavezali voziti bicikl na posao, u školu, na fakultet…

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin